Κεφαλονιά

Μέλη ομάδας:
  1. Μεταξή Ταξιαρχούλα
  2. Γιώργος Σαρέλλης

Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου


Αργοστόλι

Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς είναι το όμορφο Αργοστόλι με πληθυσμό κοντά στις 10.000 κατοίκους. Η πόλη περιβάλλεται από χαμηλούς και πλούσιους σε βλάστηση λόφους και βρίσκεται στη μέση του κόλπου που αποτελεί φυσικό λιμάνι και ένα από τα πιο ασφαλή της μεσογείου. Στην άκρη του κόλπου δίπλα στο Αργοστόλι, υπάρχει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, με την οργιώδη βλάστηση και το δάσος από πανύψηλους ευκάλυπτους.

Επισκεπτόμενοι την Κεφαλονιά και το Αργοστόλι μην παραλείψετε να δείτε την ιστορική γέφυρα του Αργοστολίου, η γνωστή ως Γέφυρα Δεβοσέτου. Είναι η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα επί θαλάσσης. Στη μέση της κοσμείται με τετράπλευρο οβελίσκο, με τετράγλωσση επιγραφή – αναμνηστική της κατασκευής της γέφυρας. Μέχρι και σήμερα διατηρεί τη μεγαλοπρέπειά της και παραμένει το ορατό σύνορο μεταξύ της θάλασσας και της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.

Στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλά αξιοθέατα, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, καθώς συγκοινωνίες για ολόκληρη τη Κεφαλονιά. Στο "Λιθόστρωτο" που είναι ένας θαυμάσιος μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος στη καρδιά της πόλης, χτυπάει ο σφυγμός της σύγχρονης αγοράς. Εδώ θα κάνετε τα ψώνια σας και ενδιάμεσα θα απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας, σε ένα από τα πολλά καφέ που υπάρχουν.argostoli.jpg
external image history.php

Κεφαλλονιά Ιστορία


Οι πρώτες αναφορές στην ιστορία για τη Κεφαλλονιά υπάρχουν από τη περίοδο των Περσικών πολέμων, όπου βρίσκουμε τους Κεφαλλήνες να συμμετέχουν στη μάχη των Πλαταιών. Το 434 π.Χ. κεφαλληνιακά πλοία έλαβαν μέρος στη ναυμαχία των Κορινθίων εναντίον των Κερκυραίων, αποκρούοντας μάλιστα με επιτυχία την εκδικητική συμπεριφορά των Κορινθίων. Στο Πελοποννησιακό πόλεμο και οι τέσσερις πόλεις της Κεφαλλονιάς τάχθηκαν στο πλευρό των Αθηναίων. Μετά το τέλος του πολέμου, η Κεφαλλονιά εγκατέλειψε την ηττημένη Αθήνα, όμως το 372 π.Χ. τάχθηκε και πάλι στο πλευρό της, στον αθηναϊκό αγώνα εναντίον του Φιλίππου. Το 218 π.Χ. ο Φίλλιπος Ε' έπλευσε με το στόλο του εναντίον της Κεφαλλονιάς και παρόλο που αποβιβάστηκε στους Πρόννους οι δυσκολίες του εδάφους τον ανάγκασαν να αποχωρήσει και να στραφεί προς τη Πάλη, την οποία αν και πολιορκούσε επίμονα, απέτυχε να τη καταλάβει για να αποχωρήσει μετά από καιρό.castle_agiou_giorgiou.jpgΚεφαλονιά Μυθολογία

Κατά την μυθολογία, η Κεφαλονιά πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Κέφαλο, αν και έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί και άλλες θεωρίες ως προς την προέλευση του ονόματος. Ο Κέφαλος ήταν ο ένας από τους δύο ήρωες που συνόδευαν τον Αμφιτρύων στην εκστρατεία των Μυκηνών εναντίων της Κεφαλονιάς όταν οι βασιλιάδες της μυκηναϊκής Κεφαλονιάς διεκδίκησαν τη βασιλεία των Μυκηνών.

Η Κεφαλονιά πρωτοκατοικήθηκε τον 10ο π.Χ. αιώνα και από τον 5ο π.Χ. αιώνα ήταν χωρισμένη σε τέσσερα αυτόνομα κράτη-πόλεις που αποτελούσαν την «Κεφαλληνιακή Τετράπολη»: την Κράνη, την Πάλλη, τη Σάμη και τους Πρόννους (από τα ονόματα των 4 γιών του Κέφαλου). Αυτές οι τέσσερις πόλεις ήταν μικρές ανεξάρτητες δημοκρατίες και έκοβαν τα δικά τους νομίσματα. Η Πάλη περιλάμβανε ολόκληρη τη δυτική χερσόνησο του νησιού (τη σημερινή Παλλική) και ήταν χτισμένη στο λόφο Ντούρι ή Παλιόκαστρο. Η Κράνη ήταν χτισμένη επάνω στον μυχό της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου (μέχρι και σήμερα διατηρούνται ίχνη από τα κυκλώπεια τείχη) και περιλάμβανε το νότιο τμήμα του νησιού στα δυτικά του Αίνου. Οι Πρόννοι που ήταν στα νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς και τη Σάμη που ήταν χτισμένη σε δύο λόφους, πάνω ακριβώς από τη σημερινή κωμόπολη και περιλάμβανε όλη τη πρώην επαρχία της Σάμης.

Συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο ως μέρος του Βασιλείου του Οδυσσέα. Έστειλε στρατό και στους Περσικούς Πολέμους και αργότερα εισχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου μπορείτε να θαυμάσετε όλα τα σπουδαία αυτά ευρήματα, ιδίως από τους Μυκηναϊκούς τάφους των Μαζαρακάτων, των Κοκολάτων και της Λακύθρας. Τελευταίο εύρημα το μικρό αρχαίο θέατρο στο Φισκάρδο, που βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εσκαφών για την ανέγερση κατοικίας.melissani.jpgΣε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, βρίσκεται η παραλία Μακρύς Γιαλός. Όπως μαρτυρά και το όνομά της πρόκειται για μια παραλία μεγάλη σε έκταση, είναι αμμώδης και χωρίς καθόλου βότσαλα και βράχια.

Η παραλία διαθέτει beach bar, restaurant και παρέχει τη δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπορ. Όπως είναι φυσικό κάθε χρόνο βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία του ΕΟΤ.
beach_kateleios.jpgbeach_makris_gialos.jpg


external image beach_dafnoudi.jpg

Παραλία Δαφνούδι

Μια κρυμμένη παραλία στο βορειότερο άκρο της Κεφαλονιάς. Αφήνετε το αμάξι σας λίγο μετά την διασταύρωση στα Αντυπάτα (υπάρχει και σχετική πινακίδα, λίγο πριν το Φισκάρδο) και υπάρχει μονοπάτι (600μ) μέσα από το κυπαρισσόδασος που σας οδηγεί στην παραλία.

Η παραλία αποτελεί καταφύγιο για τις φώκιες Monachus-Monachus και αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντήσετε. Στο Δαφνούδι υπάρχει σπηλιά με μικρή παραλία για τα πιο ερωτευμένα ζευγάρια. Δεν θα συναντήσετε πολύ κόσμο. Η

παραλία είναι με βότσαλο.

kefalonia.jpg