Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου

Μέλη της ομάδας:
  • Ναυπλιώτη Ιωάννα
  • Φρατζιάς Δημήτρης605px-Lesvos.jpg


Γενικές πληροφορίες:
Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί (με έκταση 1.636 τ.χλμ. και ακτογραμμή 370 χλμ.) και βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο με πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη. Το νησί έχει πληθυσμό 90.634 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα νησιά της Ελλάδας.
Επίσης, η Λέσβος είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια, διότι θεωρείται η πατρίδα του ούζου καθώς και του ελαιόλαδου, λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης των κατοίκων με την ποτοποιία, τα ελαιοτριβεία και τα σαπωνοποιία.
Είναι ορεινή, με πλούσια βλάστηση στα ανατολικά και στο κέντρο, ενώ στα δυτικά είναι άγονη και βραχώδης. Εκεί βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος, που θάφτηκε κάτω από τη λάβα του ηφαιστείου πριν από εκατομμύρια χρόνια.Ιστορία του νησιού:
Το όνομα ''Μυτιλήνη'', όπως αλλιώς ονομάζεται το νησί, φαίνεται πως προέρχεται από τη γεωγραφική θέση του νησιού στο παρελθόν, γιατί πιθανόν να ήταν ενωμένο με τα παράλια της Μ.Ασίας. Δηλαδή, επειδή βρισκόταν στην άκρη της χερσονήσου ή αλλιώς στη ''μύτη'', πήρε το όνομα "Μυτιλήνη". Επιπλέον, ευρήματα μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στο νησί 3000 χρόνια π.Χ. και συγκεκριμένα τον 10ο αιώνα π.Χ. εγκαθίστανται στο νησί οι Αιολείς, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού.

Χάρτης:Ο επόμενος σύνδεσμος περιέχει video σχετικά με το νησί της Μυτιλήνης από την εκπομπή "Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα" της Μάγια Τσόκλη
http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-info.aspx?tid=0000008381&tsz=0&act=mInfo .